Ontdek de Beemster en omgeving
Middenbeemster en directe omgeving
De Beemster Polder dateert uit het begin van de 17e eeuw. De polder heeft zijn goed geordende landschap van akkers, wegen, kanalen, dijken en nederzettingen – aangelegd volgens de principes van de klassieke en Renaissance-planning – behouden. De Beemster laat heel goed zien hoe Nederlanders grote delen van het land hebben drooggelegd. Deze droogmakerij is opgezet omdat het water de steden bedreigde en er behoefte was aan meer landbouwgrond. Om het meer werd een stevige dijk van 42 kilometer gelegd en daaromheen groef men een ringvaart. Met 43 windmolens werd het meer vervolgens leeggepompt. Op 19 mei 1612 was de polder droog.
De Middenbeemster is centraal gelegen ten opzichte van vele bezienswaardigheden op maximaal 30 minuten met de auto bereikbaar, zoals De Zaanse Schans, Volendam, De kaasmarkt in Alkmaar en Amsterdam. Tevens zijn Alkmaar en Amsterdam met een directe busverbinding bereikbaar.
Ontdek de omgeving
Cultureel Erfgoed
Beemster
Droogmakeij De Beemster
Vanwege de unieke verkaveling en het uitzonderlijke voorbeeld van een door de mens geschapen architectonisch ensemble en landschap, bekroonde de UNESCO in 1999 Droogmakerij de Beemster met het predicaat werelderfgoed.
Meer informatie
In het begin van de 17e eeuw zorgden hoge zeewaterstanden en wind in de gebieden ten noorden van Amsterdam voor afkalving van het veen. Tegelijkertijd was er behoefte aan goede landbouwgrond. In 1607 hakten de Staten van Holland de knoop door: Het Bamestrameer zou worden drooggelegd. Amsterdamse kooplieden zorgden voor de financiering en Jan Adriaansz. Leeghwater werd door de bedijkers aangetrokken om toezicht te houden zoals op de bouw van 43 molens. Het werd een spannend project, immers veel ervaring met grote droogmakerijen had men niet.
De drooglegging werd in 1612 afgerond. Het gewonnen land lag 3,5 meter onder zeeniveau en bleek te bestaan uit vruchtbare klei. Dat werd verkaveld in een raster van vierkanten en weerspiegelde zo het 17e-eeuwse ideaal van de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving: harmonie en symetrie! De molens die de Beemster drooghielden, ruimden het veld voor gemalen. Ook de buitenhuizen van de rijke kooplieden zijn verdwenen. Gebleven zijn de stolpboerderijen, waarvan sommige stammen uit de tijd dat Beemster nog jong was.
Amsterdam e.o.
Stelling van Amsterdam
Rondom Amsterdam ligt een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen met een aantal dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam: Sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. De Stelling bestaat uit 46 forten (5 forten in de Beemster)
Meer informatie
Verscholen in het polderlandschap van de Beemster treft u 5 forten aan: Fort bij Spijkerboor, Fort aan de Jisperweg, Fort aan de Middenweg, Fort Benoorden en Fort aan de Nekkerweg, waar Fort Resort Beemster gevestigd is.
Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. In het fort is veel te bekijken: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut.
Het is het enige fort waarvan de pantserkoepel kan worden bezichtigd. De twee kanonnen met een kaliber van 10,5 cm hadden een bereik van 10 km. Het twee verdiepingen tellende fort diende enkele korte perioden als strafgevangenis; tijdens de oorlog als huis van bewaring voor militairen, na de oorlog zaten in het fort Nederlanders opgesloten die met de bezetter hadden samengewerkt. Uit die tijd dateren de tralies, net als de wandschilderingen in de poterne. Vanaf 1947 werden dienstweigeraars voor Nederlands-Indië in het fort ondergebracht. Het fort is recentelijk gerestaureerd. Fort bij Spijkerboor werd gebouwd als verdediging van de dijken langs de Beemsterringvaart en het Noord-Hollands Kanaal met de daarlangs lopende wegen. Het verdedigbaar aardwerk was in 1895 gereed. Het bomvrije gebouw werd in 1911 opgeleverd. Het fort was het hoofdsteunpunt voor het noordelijk deel van de Stelling van Amsterdam.
Bezoekers kunnen te allen tijde een rondwandeling langs de buitenkant van de fortgracht maken. Als je het fort van binnen wilt bekijken kan dat tijdens een Open dag. Raadpleeg hiervoor de Agenda op www.natuurmonumenten.nl
Zaandam
Zaanse Schans
De Zaanse Schans is een toegankelijk woon-werkgebied. Wandel langs het bakkerijmuseum, de kaasmakerij en tinnegieterij. De diverse molens mag u ook zeker niet missen. De Zaanse Schans is een uniek dorp in Nederland, vol houten huisjes, molens en schuren.
Meer informatie
Wie op de Zaanse Schans om zich heen kijkt, ziet geschiedenis. Een gevoel van nostalgie, nee sterker, heimwee bekruipt je bij het zien van de houten gevels, de knijpraampjes en de lage deuren. Hier liggen eeuwenlange herinneringen als voetstappen van het verleden in elk vertrek beklonken. Honderden jaren geleden werd al binnen deze muren geslapen, gekookt, gelachen, gehuild, liefgehad, geruzied, geboren en gestorven. Nog steeds, de Zaanse Schans leeft, want alle panden worden bewoond.
Het is halverwege de 19e eeuw: de industriële revolutie in de Zaanstreek begint. Wat je nu op de Zaanse Schans ziet is hoe een Zaanse woon- en werkbuurt er rond die tijd uit heeft gezien: met erven, paden, houten huizen, pakhuizen en molens, sloten en landerijen.
Van een afstand zie je de wieken al traag draaien met uitgestrekte weilanden op de achtergrond. Een sereen beeld, maar in de molen wordt hard gewerkt. Het krakende, zwoegende hout en alle bewegende onderdelen in de buik van het gebouw vormen een indrukwekkend schouwspel waarin hout gezaagd wordt of olie, meel, specerijen en kleurstoffen gemalen worden
Van tinnengieterij tot kuiperij: Het karakteristieke geklepper van houten klompen op kinderkopjes zouden we niet gekend hebben zonder de ambachtslieden die dit bijzonder schoeisel maakten. Via Oudhollandse ambachten leerden we ook de typisch Nederlandse kazen kennen, en schilderwerk in Delftsblauw. Wandelend over de Zaanse Schans kom je verschillende ambachtslieden tegen. Kijk gerust over hun schouders mee; ze laten jou graag zien waar de bijzondere producten vandaan komen. Veel producten zijn te koop in de winkeltjes; een prachtig aandenken aan ons bijzondere verleden.
Eten en drinken
Middenbeemster
Brasserie Alles met Liefde
Gastronomie in de Middenbeemster op 2 minuten loopafstand van UniqueLudique Brasserie Alles met Liefde is een sfeervol familierestaurant aan het Marktplein, waar met passie wordt gekookt! Voor meer info: www.brasseriemetliefde.nl
Meer informatie
Max en Liesbeth zijn de trotse eigenaren van deze gemoedelijke Brasserie. Waar Max achter de ‘kachel’ staat verwelkomt Liesbeth u als professionele gastvrouw als u het restaurant betreedt.
- Zoals de naam al aangeeft wordt hier met veel liefde gekookt, vooral met producten van het seizoen van boer naar bord. Wat voor Max en Liesbeth vanzelfsprekend is, maar voor velen een grote verrassing, zijn de drie B’s; Deze staan voor:
- Beste kwaliteit, vers en seizoensgebonden;
- Beemster streekproducten met als specialiteiten Beemster bier van brouwerij de Lepelaer, appelsap en fruit van fruitbedrijf “Eerlijk en Heerlijk”, het Beemsterlant’s varken van varkenshouderij van der Mark, kaas van Cono, boerenkaas van Groot, de Messeklever van melkveebedrijf Uitentuis en de geitenkaas van geitenboerderij Rustenburg;
- Biologische geteelde groenten, kruiden en eet/sier bloemen van de wereldtuin “De Johanneshof” in Westbeemster.
Max en Liesbeth verwelkomen u graag voor lunch en diner!
Zaandijk
Bierbrouwerij De Hoop
In historisch Zaandijk (op loopafstand van de Zaanse Schans) staat sinds 2016 Brouwerij Hoop, partner van UniqueLudique. Lekkere toegankelijke bieren met een bijzonder karakter. Diverse bieren van brouwerij Hoop zijn bij UniqueLudique verkrijgbaar.
Meer informatie
HOOP bier staat symbool voor de Hollandse onverzettelijkheid. Elk HOOP bier heeft zijn eigen naam, smaak en verhaal. Nu staat Hoop ironisch genoeg ook enorm symbool voor de tijd waarin we leven. De spreuk: ‘hoop doet Leven, Leven doet drinken’ krijgt onverwacht en tegen wil en dank een heel actuele lading.
Bezoek de brouwerij en zie, ruik en proef hoe Hoop bieren worden gebrouwen. Maak kennis met vakmanschap! UniqueLudique is partner van Hoop bieren. Veel soorten bier van Hoop zijn bij UniqueLudique verkrijgbaar. Wil je graag een proeverij? Ook dat is mogelijk bij UniqueLudique.
Zuidoostbeemster
Fort Resort Beemster
Fort Resort Beemster is een luxe Spa & Wellness resort in het Fort aan de Nekkerweg, wat onderdeel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. Het Fort Resort Beemster heeft diverse sauna’s en bijzondere baden en een uitstekend restaurant.
Meer informatie
Het fort is ingericht tot een unieke Spa & Wellness met bijzondere baden, sauna’s en twee restaurants. Tijdens de metamorfose van dit fort is aan alles gedacht. Bijzondere historische stijlkenmerken zijn behouden gebleven, doordat gebruik is gemaakt van de mooiste materialen en de beste producten.
Door talloze innovatieve toepassingen is het Fort niet alleen een unieke plek, maar is er ook aandacht besteed om het milieuvriendelijk in te richten. Zo wordt het fort en de baden verwarmd door restwarmte van de sauna’s. Het regenwater wordt hergebruikt en het dak is met zonnepanelen voorzien.
Historische dorpen
De Rijp
Dorp met groot historisch verleden
De Rijp is een dorp met een rijk historisch verleden. Er staan circa 120 fraai gerestaureerde Rijksmonumenten en 27 Gemeentelijke monumenten, waaronder een groot aantal huizen. Hierdoor is het dorp tot ‘beschermd dorpsgezicht’ verklaard.
Meer informatie
De Rijp staat o.a. bekend om de voormalige walvisvaart. Rijper reders waren actief van 1645 tot 1798. De walvisvaart was een uitkomst, omdat de opbrengsten uit de haringvisserij aan het eind van de 17de eeuw flink terugliepen. In Noord-Holland waren Amsterdam, de Zaanstreek en De Rijp het meest actief. In het begin had De Rijp een aandeel van meer dan 10 % in het Nederlandse totaal. De walvisvaart verliep in tweede helft 18e eeuw, ook omdat de zee was leeggevist. In het museum In ’t Houten Huis treft u alles aan over de historie van De Rijp.
Centraal in De Rijp ligt het Raadhuis, in 1630 door Leeghwater ontworpen. Op de begane grond is een weeginrichting (De Waag) aanwezig, waar in vroeger jaren o.a. vee en producten van landbouw en nijverheid werden gewogen. Een originele 17e eeuwse Jan van der Heyden brandspuit is hier ook te zien. Ook is het VVV in dit raadhuis gehuisvestigd, waar je een mooi geïllustreerde brochure van een rondwandeling door het oude centrum van De Rijp kunt kopen. De wandeling duurt ongeveer 1 uur.
Bergen aan Zee
Kustdorp
Bergen heeft een levendige dorpskern met leuke winkels en gezellige terrasjes. De bossen en duinen liggen op loopafstand van het centrum. Het kunstenaarsdorp Bergen kent vele activiteiten die een bezoek meer dan waard zijn.
Meer informatie
Met zijn duinen, zee en brede strand vormt Bergen aan Zee een unieke uitvalsbasis voor een zomerse zonnige stranddag of kun je er lekker uitwaaien in de herfst.
Sinds het begin van de 20ste eeuw is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt.
Museum Kranenburgh toont onder andere een verzameling kunstwerken van de Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond., er zijn muziekfestivals (de Holland Music Sessions in augustus, Jazz & Sail in het eerste weekend van september), en de Kunst10daagse die elk jaar in oktober tienduizenden bezoekers trekt.
Een van de opvallenste bezienswaardigheden in Bergen is de Ruïnekerk, die midden in het dorp staat. De kerk raakte in de 16e en 18e eeuw beschadigd, waardoor er nog maar een deel van overeind staat. Alleen de resten van de buitenmuren vormen nog het bewijs van zijn oorspronkelijke omvang. Een mystiek schouwspel! Rond het kerkplein liggen verschillende cafés, restaurants en stijlvolle boetieks. In juli en augustus is er rondom de Ruïnekerk op iedere donderdagavond een kunstmarkt.
Bergen aan Zee is een jonge populaire badplaats op circa 3 km afstand van Bergen.
Een bezoek aan het Zee Aquarium (Van der Wijckplein 16) is zeer de moeite waard. Bezoekers kunnen hier onder het skelet van een potvis door lopen of even langs gaan bij zeehond Selma. Daarnaast zijn er ruim 300 soorten zeeschepsels te bewonderen, zoals piranha’s, zeepaardjes, zeesterren, zeeanemonen en roggen.
Aan het meer
Edam-Volendam-Marken
Edam is een aantrekkelijke stad met historische gevels en kades met bomen langs het water. Volendam, het oude vissersdorp aan het Markermeer, dat bekend is om zijn klederdracht, muziek en vis. Het idyllische Marken is een voormalig eiland (tot 1957).
Meer informatie
Edam heeft de status van beschermd stadsgezicht. De gemeente Edam-Volendam telt daarnaast 202 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister en meer dan 64 gemeentelijke monumenten. Onze gidsen kunnen er meer over vertellen.
Net buiten het centrum ligt het Fort bij Edam, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en grenst bijna aan de Beemster, beide zijn geregistreerd als Unesco Wereld Erfgoed.
Het overzichtelijke centrum biedt een ruim aanbod aan goed gespecialiseerde winkels, gezellige terrassen en een keur aan bezienswaardigheden. Een speciale vermelding verdient de grootste Hallenkerk van Europa met haar schitterende gebrandschilderde ramen en, het Edams Museum – één van de oudste musea van Nederland.
Het loont de moeite om via een georganiseerde stadswandeling of rondvaart per koeboot (praam) een goed beeld te krijgen van lieflijk en stijlvol Edam.
Edam, beroemd om de kaas die van hier al eeuwenlang naar alle windstreken verhandeld wordt. Nog altijd liggen de kazen in speciale pakhuizen te rijpen. In de zomermaanden zijn er de beroemde kaasmarkten, waar de bezoeker geniet van dit schouwspel en de vele soorten kaas kan proeven op diverse locaties.
Volendam, de kleine huisjes achter de haven in het Doolhof, die dicht tegen elkaar aan gebouwd zijn en de authentieke sfeer van vroeger ademen. Het is heerlijk om over de Dijk en door het oude Doolhof te wandelen.
Restaurants met een typische Volendammer sfeer, waar een groot deel van het menu uit vis bestaat. Zo uit het water vers op het bord. Aan de haven staat nog steeds de visafslag (1934) waar vroeger de vis werd geveild.
Klederdracht? U kunt zelf een kostuum aantrekken en bij één van de fotografen aan de Dijk een foto laten maken: een leuk souvenir.
Voor de watersportliefhebber is Volendam een perfecte plaats om te zeilen, en degenen die het rustig aan willen doen, kunnen met een rondvaart van de Marken Express naar het voormalige eiland Marken gebracht worden.
Bij een bezoek aan Volendam mag u ook het Volendams Museum met zijn oude interieurs, klederdrachten en, uniek in de wereld, het sigarenbandjeshuisje niet overslaan.
Marken kenmerkt zich door de vele kleine houten huizen. Tot in de zeventiende eeuw bouwden de bewoners hun huizen op terpen, die ze zelf ‘werven’ noemden. Dit was een bescherming tegen overstromingen. Daarna gingen de bewoners huizen op palen bouwen. Sinds de bouw van de Afsluitdijk heeft het eiland niet meer te kampen met overstromingen, maar de typische huizen zijn gebleven.
Een bezoek aan de Klompenmakerij is zeer de moeite waard, evenals een bezoek aan het Marker Museum, met een tentoonstelling over de klederdracht. In de aan een park gelegen Klompenmakerij kunt u zien hoe van een blok hout klompen worden gemaakt. Ook het Marker Museum (Kerkbuurt 44-47) is gewijd aan de tradities van het voormalige eiland Marken. Naast de klederdracht van Marken zijn er gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van de eilanders te bewonderen. Tussen Volendam en Marken vaart een aantal keren per de ‘Volendam Marken Express’.
Marken is een klein eiland dat u moeiteloos te voet kunt bezoeken. Inclusief de dijk is de omtrek van het eiland ongeveer 9 kilometer. Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan het ‘Paard van Marken’. Deze vuurtoren uit 1839 werkt nog steeds. Het is een echte schoonheid; de witte toren met de rode kap is een geliefd foto-object.
Wandelen en fietsen
De Eilandspolder
Natuur in het land van Leeghwater
Midden in het Land van Leeghwater ligt de Eilandspolder. Dit beschermde waterrijke natuurgebied is uniek gelegen bij het historische dorp De Rijp. Wandel- en fietsroutes door de Eilandspolder zijn bij UniqueLudique beschikbaar.
Meer informatie
Vroeger was dit een veeneiland gelegen tussen grote meren en heette: “Het Schermereiland”. Andere kleine eilanden waren Markenbinnen, Oterleek, de Mijzen en de Matten. De boeren op deze natte gronden hadden het niet gemakkelijk. De bewoners van het Schermereiland maakten echter van de nood een deugd. Zij leefden van de visvangst en de kleine vrachtvaart. Bovendien maakten ze naam als walvisvaarders. Halverwege de Gouden Eeuw was De Rijp een van de welvarendste dorpen van Noord-Holland.
De Eilandspolder heeft een drassige en voedselrijke veenbodem. In het voorjaar treft u hier weidevogels als grutto, kievit en scholekster. Ook zeldzame moerasvogels – roerdomp en karekiet – kunt u soms bij de rietkragen waarnemen. In de winter zoeken smienten en wintertalingen de Eilandspolder op voor rust en voedsel. In het voorjaar is de lepelaar een graag geziene gast.
De natte landbouwgronden zijn nog steeds in gebruik als weide- en hooiland en vormen een uniek landschap voor deze water- en weidevogels.
Staatsbosbeheer, Landschap Noord-Holland en een aantal boeren proberen een zo goed mogelijk evenwicht te bewaren in dit unieke natuurgebied. De aantallen smient en lepelaar (1% van de wereldpopulatie) hebben ervoor gezorgd dat een deel van de Eilandspolder valt onder de Europese vogelrichtlijn.
Nog meer polders
Beemster en Schermer
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus tincidunt purus eu erat pharetra, tristique fermentum dolor tincidunt. Ut pharetra ex at purus gravida, ac elementum felis feugiat. Aenean ac ipsum pellentesque, congue ligula eget, faucibus quam. Ut ornare odio hendrerit tincidunt lacinia. Morbi placerat sed ex at vehicula. Quisque id justo est. Morbi a.
Meer informatie
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus tincidunt purus eu erat pharetra, tristique fermentum dolor tincidunt. Ut pharetra ex at purus gravida, ac elementum felis feugiat. Aenean ac ipsum pellentesque, congue ligula eget, faucibus quam. Ut ornare odio hendrerit tincidunt lacinia. Morbi placerat sed ex at vehicula. Quisque id justo est. Morbi a.
Waterland
De achtertuin van Amsterdam
Fietsend door Waterland tref je historische dorpen aan zoals Broek in Waterland, Monnickendam, Uitdam en Zuiderwoude. Elk dorp heeft zijn eigen charme en allen zijn op de fiets een bezoek meer dan waard door hun cultuurhistorische achtergrond.
Meer informatie
Waterland wordt ook wel de achtertuin van Amsterdam genoemd, want op enkele kilometers afstand ligt het pittoreske Broek in Waterland. In de Gouden Eeuw trokken reders, kapiteins en rijke kooplieden naar het oorspronkelijke schippersdorp.
Monnickendam, een stukje historie aan de Gouwzee. Met al ruim 650 jaar stadsrechten, vele monumentale panden en huizen met prachtige gevelstenen is Monnickendam een lust voor het oog. In het historische centrum word je getrakteerd op knusse grachtjes, een pittoreske binnenhaven en het rijksmonument De Speeltoren. Leuk weetje: De Speeltoren heeft het oudste nog werkende carillon ter wereld.
Langs de Waterlandse Zeedijk ligt het gemoedelijke Uitdam met een fantastisch uitzicht over het Markermeer. Eeuwen geleden verdienden veel Uitdammers hun brood door koopvaardijschepen in scheepskamelen over het eiland Pampus naar de haven van Amsterdam te slepen. Dit werk behoort door de opening van het Noordhollandskanaal tot de verleden tijd. Ook is Uitdam door zijn ligging perfect vanaf het water te bereiken.
Zuiderwoude is het oudste dorp in de gemeente Waterland en is in tegenstelling tot de andere dorpen in Waterland juist gekrompen. Het dorp was namelijk in de 16e en 17e eeuw namelijk bijna twee keer zo groot! Toch heeft het dorp zijn charme niet verloren dankzij de historische boerderijen, omgeven door water en weiland.
Geniet tijdens de fietstocht van de goed bewaarde monumenten die de oude stads- en dorpsgezichten sieren. Waterland is zo dichtbij en toch helemaal een andere wereld. Diverse fietstochten door het prachtige Waterland zijn bij UniqueLudique verkrijgbaar.
Stedentrips
Alkmaar
Stad van de Victorie
Ontdek het oude centrum van Alkmaar, waar de Grote Sint-Laurens Kerk en de Waagtoren de stad markeren. Met een grote diversiteit aan winkels, terrassen, restaurants, historische gevels en musea heeft Alkmaar in alle opzichten veel te bieden.
Meer informatie
Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht… de Alkmaarse grachten lijken zo van een schilderij gesprongen. Het beste geniet je van al dit moois vanuit een rondvaartboot; ze vertrekken elk heel uur vanaf de Mient. Ontdek in Alkmaar verborgen hofjes, zoals bijvoorbeeld het hofje van Splinter of het Wildemanshofje. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Meer weten over de grachten, hofjes en monumenten in Alkmaar? Haal bij de VVV aan het Waagplein een folder met een stadswandeling. Of sluit je aan bij de rondleiding met gids.
Bij het Stedelijk Museum Alkmaar aan het Canadaplein kom je meer te weten over de geschiedenis van Alkmaar. Ook hangt er werk van beroemde kunstenaars. Verder de moeite waard; Biermuseum de Boom, het Hollands Kaasmuseum en het Beatles Museum.
Al heel lang staat Alkmaar in de top 10 van de beste winkelsteden. In de Langestraat en de Laat vind je filialen van alle bekende winkelketens. De kleine, unieke winkeltjes tref je in de kleinere winkelstraatjes aan.
Van begin april tot eind september is er bijna op elke vrijdag Kaasmarkt in Alkmaar, van 10.00 tot 13.00 uur op het Waagplein. Hier maak je de mooiste foto’s van kaas, kaasmeisjes en kaasdragers. Er zijn ook een aantal avondkaasmarkten.
Amsterdam
Grachtengordel
De binnenstad van Amsterdam bevindt zich ten zuiden van het IJ. Het oudste gebied van de stad is de Wallen. Rond de oudste kern ontwikkelde zich tot in de 16e eeuw de grachtengordel, wat in 2010 op de Werelderfgoedlijst van Unesco werdt geplaatst.
Meer informatie
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus tincidunt purus eu erat pharetra, tristique fermentum dolor tincidunt. Ut pharetra ex at purus gravida, ac elementum felis feugiat. Aenean ac ipsum pellentesque, congue ligula eget, faucibus quam. Ut ornare odio hendrerit tincidunt lacinia. Morbi placerat sed ex at vehicula. Quisque id justo est. Morbi a.
Hoorn
Stad van de Gouden Eeuw
Overal op de wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. Ook in Hoorn slenter je heerlijk langs de havens en de fraaie panden uit die roemrijke tijd. Een stad met een rijke cultuur maar ook voor een plezierig dagje winkelen!
Meer informatie
Een stad met een rijke cultuur maar ook voor een plezierig dagje winkelen!
Hoorn ligt aan het water en was zeer welvarend tijdens de Gouden Eeuw. De stad lag op de perfecte locatie voor de handelsroutes van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie en bloeide op tijdens de 17e eeuw.
Tegenwoordig leven de rijkdom en invloed van Hoorn voort in monumentale gebouwen, grootse architectuur en musea vol historische schatten. De pakhuizen, havens en voorname huizen, werkelijk álles ademt de welvaart van de zeventiende en achttiende eeuw uit.
Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in Hoorn. Musea, diverse tentoonstellingsruimtes, talloze galerieën en ateliers en overal in de stad buitenkunst maken Hoorn tot een aantrekkelijke culturele stad.
Hoorn heeft het geluk dat er op straat al heel wat cultuur te zien is. Niet alleen de natuurlijke oude schatten vormen het hart van cultureel Hoorn, in de loop der jaren heeft Hoorn er diverse oude en nieuwe schatten bij verzameld.
Wat je in elk geval niet mag missen is de unieke Museumstoomtram. Het museum ligt direct naast het station van Hoorn. Je vindt er eindeloos veel informatie over de geschiedenis van de stoomtram. Je kunt met de stoomtram naar Medemblik reizen en daarna met de salonboot naar Enkhuizen om de historische driehoek af te maken.
Trots van Hoorn is het Westfries Museum op het historische plein de Roode Steen. Gevestigd in een indrukwekkend 17de eeuws pand waarin zich ooit het Statencollege bevond. Van binnen imponeert het gebouw met zijn gewelfde plafonds, verstopte kamers, mysterieuze kelders en majestueuze zalen. De oude schatten vertellen je alles over de rijke geschiedenis van de stad en de streek. Een echte MUST DO is de virtual realitywandeling die je kunt maken door het Hoorn van de 17de eeuw!